BLATY KUCHENNE

 

Zdecydowanie najważniejsze jest to, aby blat kuchenny był praktyczny i funkcjonalny. Zaraz za tym należy zwrócić uwagę na jego estetykę. Blat to przede wszystkim przestrzeń robocza, z której korzystamy każdego dnia, dlatego powinien być odporny zarówno na wilgoć, zmienne temperatury, jak i działanie środków chemicznych stosowanych do utrzymania go w czystości oraz dezynfekcji. Funkcjonalny blat kuchenny powinien być także dobrany do wzrostu korzystających z niego użytkowników.

Jeśli zaś chodzi o stylistykę i kolorystykę to najlepiej, aby pasował do pozostałych elementów wystroju kuchni. Nie oznacza to jednak, że musi być identyczny, jednak powinien się sprawnie komponować z meblami, frontami szafek, płytkami ściennymi i kolorem ścian. Można również pokusić się o połączenie na zasadach kontrastu, dzięki czemu unikniemy nieco mdłego efektu, który często pojawia się, gdy całe wyposażenie jest w jednym kolorze. Choć na pierwszy rzut oka nie wydaje się to ważne, ale blat kuchenny należy dobierać także do wielkości pomieszczenia. W ciemnych i ciasnych kuchniach warto zamontować jasny blat, który optycznie powiększy przestrzeń. W przypadku dużych kuchni mamy większą dowolność.

Warto również pamiętać, że na zbyt gładkim blacie będziemy widzieć każdą najmniejszą kropelkę czy okruch, zaś zbyt wzorzyste rozwiązanie wniesie do wnętrza wrażenie wiecznego bałaganu.

Rodzaje blatów kuchennych oraz ich zalety i ograniczenia


  • Blat kuchenny z drewna

Ponadczasowe rozwiązanie odnajdujące się w wielu aranżacjach kuchennych. Wykazuje niewielką odporność na wysokie temperatury, wymaga regularnej impregnacji.

  • Blat kuchenny z laminatu (płyty wiórowej)

Najtańsze a co za tym idzie najbardziej popularne rozwiązanie na rynku. Jego zaletami jest różnorodność wzorów i kolorów a ograniczeniem mała odporność na wysokie temperatury oraz łatwość zarysowania.

 

  • Blat kuchenny z kamienia

Rozwiązanie bardzo wytrzymałe, odporne na zarysowania, wysokie temperatury oraz środki chemiczne. Należy jednak pamiętać, aby na blat tego rodzaju wybierać wyłącznie kamień twardy i nienasiąkliwy np. granit.

 

  • Blat kuchenny z konglomeratu (sztucznego kamienia)

Niezwykle trwały konglomerat powstaje ze zmielonych kamieni naturalnych, żywicy poliestrowej oraz cementu. Ma bogatą kolorystykę i matowe lub błyszczące wykończenie, jest odporny na wysokie temperatury, zarysowania, wilgoć oraz chemię.

 

  • Blat kuchenny z kompozytu

Kompozyt to kosztowna plastyczna mieszanka materiałów naturalnych oraz żywic syntetycznych z pigmentami. Tego typu blat jest lżejszy niż kamień naturalny a dodatkowo przyjemny i ciepły w dotyku, odporny na zarysowania, wodę, wysokie temperatury, plamy oraz środki chemiczne.

 

  • ​Blat kuchenny ze spieku kwarcowego

Spiek kwarcowy to ekologiczny materiał o wysokich parametrach użytkowych, występujący w szerokiej gamie kolorystycznej. Blat z tego surowca jest nienasiąkliwy, plamoodporny, odporny na zarysowania oraz działanie najbardziej żrących środków chemicznych, jego wadą jest niestety bardzo wysoka cena.

 

  • Blat kuchenny ze stali nierdzewnej lub aluminium

Blat metalowy jest idealnie gładki i najbardziej sterylny ze wszystkich przedstawionych tutaj rozwiązań. Aby był także wytrzymały i odporny na zarysowania należy do jego stworzenia wykorzystać stal kwasoodporną.

 

W celu zapewnienia maksymalnej wygody użytkowników przy korzystaniu z witryny ta strona stosuje pliki cookies.
Kliknij 'Zgadzam się', aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.